De Europese aandelenbeurzen bleven vrijdagmiddag in het rood staan.
Een sterker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten zorgde voor een kortstondige opleving op de beurzen, maar die winst werd snel weer uit handen gegeven.
Op het Amsterdamse Damrak stonden bodemonderzoeker Fugro en luchtvaartcombinatie Air France-KLM in de schijnwerpers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 397,69 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 669,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tussen 0,4 en 1 procent in. Londen ging 0,2 procent omlaag.
Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,3 procent in de plus. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek dat de werkgelegenheid in de grootste economie ter wereld in februari met 175.000 banen is toegenomen. De Amerikaanse arbeidsmarkt trok daarmee sterker aan dan verwacht. De werkloosheid liep wel op, van 6,6 naar 6,7 procent.
Air France-KLM
Fugro was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3,6 procent. Beleggers waren niet tevreden over de resultaten die de bodemonderzoeker presenteerde over 2013. De omzet en winst voldeden ook niet aan de verwachtingen die het bedrijf zelf eerder had afgegeven.
Positieve uitschieter in de Amsterdamse hoofdindex was Air France-KLM met een winst van bijna 6 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in februari meer passagiers en verbeterde zowel bij de passagiers- als de vrachtactiviteiten de bezettingsgraad.
Galapagos
Bij de kleinere bedrijven zakte Ballast Nedam 0,5 procent. Het aangeslagen bouwbedrijf, dat ruim een maand geleden een nieuwe ontslagronde aankondigde, leed in 2013 opnieuw verlies en keert geen dividend uit.
Galapagos klom 1 procent. Het biotechnologiebedrijf zag het verlies in 2013 verder oplopen. De omzet verbeterde echter en zal volgens Galapagos ook in 2014 verder stijgen.
Telecom Italia
In Milaan daalde Telecom Italia 0,2 procent. Het Italiaanse telecombedrijf leed in 2013 voor het derde jaar op rij verlies. Het negatieve resultaat was wel minder groot dan gevreesd.
De euro was 1,3872 dollar waard, tegen 1,3849 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 101,95 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 108 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl